maanantai 13. toukokuuta 2013

Asparagus!

Tuore vihreä parsa (kuvalähde)
Kuka tykkää parsasta? MIE! Parsasesonki alkaa olla parhaimmillaan. Eilen kun käytiin vanhempieni luona syömässä, oli alkuruokana keitettyä tuoretta parsaa mimosa-kastikkeella. Nam! Äiti laittoi miulle nipun parsaa mukaan, kun kuulemma heillä sitä on niin reilusti. No miehän otin ja tänään keitin siitä keiton. Parsakeitto on yksi miun lempparikeitoista! Helppoa ja hyvää. Se sopii hyvin alkukeitoksi tai isompana annoksena ihan pääruuaksikin. Jos ihan ruuaksi syö, niin kannattaa varata lisäksi jotain muutakin, esim. täysjyväruisleipää, sillä parsakeitto on melko kevyttä syötävää. Mie söin keiton kanssa pari karjalanpiirakkaa, ja hyvin soveltuivat yhteen. :)
 
Parsa on myös terveellistä ja kevyttä. Energiaa siinä on vain 26 kcal/100g. Se sisältää runsaasti foolihappoa sekä muita B-ryhmän vitamiineja, K- ja C-vitamiinia sekä beetakaroteenia. Siitä saa myös hyvin kaliumia ja kuitua. Suomessa parsasesonki kestää toukokuusta juhannukseen. (Lähde: Kotimaiset kasvikset : Parsa)
 
Parsakeitto
 
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 nippu (450-500g) tuoretta vihreää parsaa
1 rkl Flora Culinessea
1 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kpl Fond "Du Chef" - Kasvis
200 g Viola Yrtti-tuorejuustoa
mustapippuria
aromisuolaa
 
Paloittele parsat valmiiksi. Leikkaa pois tyvestä kova, puumainen osa tarvittaessa.
 
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne kattilassa rasvan kanssa. Sekoita joukkoon vehnäjauho. Lisää vesi koko ajan sekoittaen. Lisää Fond "Du Chef" -Kasvis ja sekoita. Anna kiehua muutama minuutti.
 
Lisää parsat ja keitä kypsiksi (pehmeiksi). Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella sosekeitoksi.
 
Sekoita joukkoon tuorejuusto ja anna mausta haluamallasi tavalla, esimerkiksi mustapippurilla ja aromisuolalla. Sekoita ja kuumenna keitto. Tarkista maku ja mausta lisää tarvittaessa.
(alkuperäinen ohje: Valion reseptit)

Valmis parsakeitto

6 kommenttia:

  1. Mäkin tykkään :) Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Kiitti hyvästä vinkistä Freya! Täytyneepä testata joku kerta :P

    VastaaPoista
  3. Nice! Maistuis varmaan mullekin ;) En oo ikuna missään parsasoppaa vetäny :o Mut tekasin aiemmi mokomista piirakkaa. Käy kato jos kerkiit: http://safkablogi.blogspot.fi/2013/03/parsafetatomaattisipuliemmentaalipiiras.html

    VastaaPoista
  4. Mä en oo siis ikinä syöny parsaa :D Mut kai se alkas olla jo korkee aika kokeilla. Tekis kyl mieli testata ihan sellasta perinteistä parsaa voilla -yhdistelmää ja tehä se jossain ravintolassa, koska ite jos lähden tekeen, ni ei luultavasti tulis vaan pahaa :P

    VastaaPoista
  5. Olkaattenpa hyvät keittoreseptistä ja Makiataskulle kiitos piirakkavinkistä! :)

    Marya: Hop nyt vaan testaamaan, hyvää sen on! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...