maanantai 26. marraskuuta 2012

About Calories Vol. 1 : Eating

En nyt saa keskityttyä esseen kirjoittamiseen... Joten otanpa vauhtia kirjoittamalla aiheesta, joka on mietityttänyt minua paljonkin viime aikoina. Ja jos tätä sattuu lukemaan joku, jolla olisi tietoa/vastauksia minua askarruttaviin kysymyksiin, ottaisin kiitollisena vastaan kaikki tiedot, henkilökohtaiset kokemukset ja mielipiteet.

Olen siis käyttänyt monen vuoden ajan Kalorilaskuria, ja tuskin olisin kyennyt tällaiseen painonpudotukseen ilman sitä. Pitkään menin 500-700 kcal -vajeilla, kun oli vielä paljon pudotettavaa. Tällä hetkellä minulla on tavoitevaje -250 kcal/pv. Nyt tuo tarkoittaa Kalorilaskurin mukaan, että vajeen pitääkseni minun täytyy syödä 1398 kcal/vrk, jos en liiku ja päiväaktiivisuuteni on hyvin kevyt (istumatyö tai oleilua). Ilman tuota 250 kcal vajetta peruskulutukseni on Kalorilaskurin mukaan tällä hetkellä siis 1648 kcal/vrk. Tämä on siis laskettu pituuden, painon, iän ja sukupuolen sekä päivän aktiivisuuden mukaan. Tässä oli siis esimerkki päivästä, jolloin en tee mitään kummallista, olen kotona opiskelemassa enkä käy salilla tai lenkillä.

Viime "superviikon" aikana loppuviikosta minua vaivasi melkein jatkuva nälkä. Silloin liikuntaa siis tuli jokaiselle päivälle, ja syömäni kalorit pyörivät 1600-1800 kcal välillä. Yhtenä päivänä tuli melkein 2000 kcal, kun kävin ulkona syömässä. Tuo nälkä vaivaa edelleen. Ja on sitä ollut tässä syksyn aikana aiemminkin. Se ei ole sellaista "tekispä mieli mussuttaa jotain hyvää" vaan sellaista oikeaa nälkää, joka tuntuu (ja kuuluu!) vatsassa. Edes sitä kolmea tuntia ei pysy nälkä poissa. Syömässäni ruuassa oli viime viikolla keskimäärin seuraavat arvot: P: 134g (32%), H: 145g (34%), R: 64g (34%). Alkuviikosta proteiinia olisi pitänyt syödä enemmän ja hiilareita vähemmän. Loppuviikosta taas hiilareita olisi saanut lisätä. Rasva on ollut ihan OK koko viikon. Keskimääräinen kalorivaje oli -249kcal/vrk, eli ei todellakaan liian alas mennyt tuokaan. Mietinkin, olisiko kyse siitä, kun ei ollut yhtään lepopäivää, kroppa on sitten enemmän kuitenkin polttanut kaloreita kun joka päivä on ollut liikuntaa? Ja että silloin ei pitäisi niinkään uskoa tuota Kalorilaskuria, vaan juurikin sitä omaa tuntemusta. Sitä vaan haluaisi, että laskurissa ne rivit näyttäisivät mahdollisimman siisteiltä vihreiltä ;).

Muutenkin ehkä nyt kun sitä painoa ei enää ole kymmeniä kiloja pudotettavana ja lihasmassaa saisi tulla lisää, pitäisikö minun jotenkin muuttaa tuota tavoiteruokavaliotani? Siis kalorimääriltään? Olen kyllä jotain muutoksia jo tehnyt, esimerkiksi ruokavalioksi vaihtanut laihduttajan ruokavaliosta kuntoilijan ruokavalioon, jossa tavoitteena on saada proteiinia 2g/kg päivässä. Luulisi, että kun olen vuosikaudet punninnut ruokani ja laskenut kaloreita, ei ongelmia olisi. Mutta nyt tuntuu, että jokin ei ehkä ihan täsmää. Itsepäisyyteni vaan pitää kiinni edelleen siitä "pitää pudottaa painoa" -mantrasta.

Kun sitä ylipainoa oli reippaasti, sai silti syödä päivässä aika paljon kaloreita, varsinkin jos liikkui. Ja silloinhan liikkuessakin ne kalorit paloivat ihan eri tahtiin. Myös tässä kalorit ja liikunta -aiheessa minulla on pari pulmaa, mutta niistä kirjoitan jonain muuna päivänä, ettei tule ihan liian sekava ja pitkä tästä postauksesta. Vaikka taisi siitä jo nyt tulla!

Millaisia kalorimääriä te muut syötte päivässä vai lasketteko niitä ollenkaan? Kaikki kokemukset olisivat siis tervetulleita! :)

Juicing for Weight Loss
EDIT: Löytyipä tuossa aiheesta surffatessani ihan mielenkiintoinen artikkeli. Tuolta löytyy myös yhdenlainen suuntaa-antava laskukaava peruskulutuksen (dieetin aikana) laskemiselle. Sen mukaan minä tosiaan saisin syödä enemmän mitä nyt. Lisäksi monessa lähteessä kehotetaan syömään vähintään sen peruskulutuksen verran, mitä minä en nyt kevyinä päivinä tee.

4 kommenttia:

  1. Jos lihasta tahtoo saada, niin jonkun aikaahan se onnistuu myös ns. plus-miinus nolla kaloreillakin. Mutta pidemmän päälle se vaatii plussakaloreita 200-350kcal/päiv, proteiiniakin ehkä himppasen enemmän kuin 2g/kg. Oikeassa suhteessa rasvoja, hh ja protskuja. Tsemppiä sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Noora! :)
      Mie tosiaan vielä taiteilen tuolla rajamailla, että keskittyäkö enempi vielä painonpudotukseen vai siihen, että tulisi sitä lihasta. Ja se on jotenkin niin hirveen vaikeeta kääntää niinpäin, että söisi yhtä paljon kuin kuluttaa tai jopa enemmän, kun on monen vuoden ajan laskenut vaan vajeita. Tuntuu melkein syylliseltä aina, jos kalorit menee yli kulutuksen. Niin, aika paljon tässäkin on tekemistä tuon ajatteluttavan ja muiden päänsisäisten juttujen kanssa. :)

      Poista
    2. Sepä se varmasti onkin, että aivot osaa käsittää asiat myös. Vaikeita juttuja :-)

      Kaloreita tarvitsee enemmän kuin kuluttaa. Muuten poltat pikkuhiljaa myös nykyiset lihaksesi pois. Läski ei kuitenkaan enää niin helposti tartu kun syöt puhtaita raaka-aineita, etkä kerää turhia kaloreita mistään hötöstä.

      Poista
    3. Vaikeita tosiaan! ;)

      Oon oikeesti tosi kiitollinen näistä kommenteistasi! Ehkä nyt uskallan vähän itsekin uskoa, että tuo kalorimäärän lisääminen kannattaa enkä heti liho taas muodottomaksi. Onhan se tietty niinkin, että sit jos/kun ne lihakset kasvaa, polttaa ne läskiäkin samalla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...