perjantai 16. elokuuta 2013

Kaloreista ja niiden laskemisesta

Miulla ei ole edelleenkään mitään treenijuttuja kirjoitettavaksi. Sen verran limaa vielä tuntuu olevan hengitysteissä, ettei salille kannata mennä keuhkokuumetta hankkimaan. Josko jo ensi viikolla? Turhauttaa, kun kuitenkin on se kreatiini menossa. Jos oisin tiennyt, että näin pitkä treenitauko tulee, oisin kyllä sen keskeyttänyt. Mutta en sit tehnyt sitä, kun aattelin koko ajan, että pari päivä enää ja sit salille.

Kroppa tuntuu löysältä ja paino on karseat 69,7kg. Mie en ala, jos se kohta alkaa seiskalla, en halunnu sitä lukemaa enää vaa'alla nähdä. Varmasti nyt osansa tekee tuo kreatiini kun kerää nestettä lihaksiin, mut lihakset ei kuitenkaan tee työtä.


Ajattelinkin nyt kirjoitella mietteitäni kaloreista ja varsinkin niiden laskemisesta. Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, että on jotenkin "väärin" tai epänormaalia punnita ruokansa ja laskea kaloreita. Että se ois liian pitkälle menevää kontrollointia. Että vain syömishäiriöiset tekevät niin. Ei se kuitenkaan ole ihan noin mustavalkoista. Mie punnitsen ruokani ja lasken kaloreita nykyään oikeastaan tottumuksesta. Kun oon tehnyt sitä jo yli viisi vuotta, siitä on tullut tapa. Se ei kuitenkaan miun kohdalla ole sillä tavalla orjuuttava, että en voisi pitää "kalorivapaita päiviä tai viikkoja", niin kuin mie kutsun aikoja, jolloin en merkkaa syömisiä ja kuluttamiani kaloreita Kalorilaskuriin. On miulla ollut joskus viikkojen ja pari muutaman kuukaudenkin taukoa. Nyt kesälläkin merkkailu oli sattumanvaraisempaa. Mutta. Ne seuraukset yleensä ovat sitten nähtävissä. Vaikka mie melko tarkkaan tiedän, paljon suunnilleen mikäkin ruoka sisältää kaloreita ja paljon mitäkin voin syödä, on niin paljon helpompaa fuskata, kun sitä ei merkkaa mihinkään ja näe sitä "mustaa valkoisella".

Miun lähtökohdat on tietenkin  siinä painonpudotuksessa. Aluksi olin ihan pihalla siitä, mitä ja minkä verran voin ja pitää syödä suhteessa liikuntaan, että paino putoaa, mutta kuitenkin maltillisesti. Moni on ihmetellyt miun itsekuria isossa painonpudotuksessani, niin se "salaisuus" oli juurikin tuossa kalorinkulutuksen ja -saamisen seuraamisessa ja merkkaamisesa. Kun koko ajan oli kartalla siitä, minkä verran syö ja kuluttaa, oli helpompaa pudottaa sitä painoakin. Ja kiusaukset pysyivät paremmin kurissa, kun ne kaikki oli merkattava sinne laskuriin. Tätä pohdiskellessa katselinkin vuoden 2008 juttuja Kalorilakurista. Se on siitäkin hyvä, kun tosiaan voi mennä takaisin ja katsella, mitä on aiemmin tehnyt ja millainen systeemi on toiminut.

Tässä miun faktoja ajalta 3.3.-3.4.2008:
Paino 3.3.2008: 99,1 kg
Paino 3.4.2008: 94,8 kg => -4,3 kg
Liikunnalla kulutetut kalorit tuona aikana olivat (peruskulutuksen vähennyksen jälkeen) keskimäärin -500 kcal -luokkaa/pvä. En siis liikkunut läheskään joka päivä, mutta liikuntapäivinä kalorinkulutus oli sen verran suurta, että keskiarvo on tuota luokkaa. Syömiseni menivät keskimäärin 1750-2000 kcal välillä/vrk. Kalorivaje kulutuksesta oli keskimäärin n. -700-800 kcal. Kun ravintojakauma katsoo, niin olen saanut proteiinia aivan liian vähän, samoin rasvaa, kun taas hiilareita on tullut liikaa. Mutta tuossa vaiheessa en tuijottanutkaan noita jakaumia, vaan kokonaiskulutus ratkaisi, ja se toimi miulla.

Vertailun vuoksi faktaa helmikuulta 2013:
Paino, keskiarvo 66,2 kg
Liikunnalla kulutetut kalorit (peruskulutuksen vähennyksen jälkeen) keskimäärin -350kcal/pvä. Liikuntapäiviä 5-6/vko. Syömiset helmikuussa keskiarvoltaan 1971 kcal/vrk, mikä vastasi kulutusta (vaje siis +-0). Tarkoituksena ei siis ollut pudottaa painoa, vaan alkaa kerätä sitä lihasta kroppaan. Ravintoainejakaumassa merkittävin ero 5 vuoden takaiseen on proteiinin merkittävä lisääminen ruokavalioon. Tämä selittyy osaksi ravintolisillä, mutta kyllä ruokavaliossakin on tuntuvasti enemmän proteiinia, ja myös jonkin verran enemmän rasvaakin kuin 5 vuotta sitten. Hiilarit taas ovat tulleet alaspäin.

Mitä tällä siis halusin kertoa? Miulle henk.koht. kalorien laskemisesta on siis hyötyä. Voin verrata menneitä vuosia ja katsoa mikä on ollut tilanne milloinkin. Ja kun kaipaan suunnannäyttäjää, niin kuin nyt, voin tsekkailla mitä milloinkin oon tehnyt ja mikä on toiminut. Nyt en tietenkään voi enää suoraan verrata tuota viiden vuoden takaista aikaa, jolloin oon painanut paljon enemmän kuin nyt. Silloin kulutin liikunnalla enemmän kaloreita, vaikka ajallisesti liikuin vähemmän kuin esimerkiksi tämän vuoden helmikuussa. Tämän kevään 2013 aikana kuitenkin suorituskykyni salilla parani ja sain lihaksia kroppaan. Syyhän näkyy suoraan Kalorilaskurissa: söin tarpeeksi ja sain proteiinia paljon, ja lisäksi tietysti kävin siellä salilla monta kertaa viikossa. Nyt siis kallistuisin kuitenkin enemmän tuolle tämän vuoden systeemin kannalle. Haluan edelleen sitä lihaskasvua. Mutta samalla haluan kyllä polttaa tätä rasvaakin pois.

Vielä on mietittävä hiukan, miten sen teen. Kauheasti en voi tiputtaa kaloreita alas, jotta jaksan. Kyllä niiden pitää pyöriä tuolla 2000 kcalin pinnassa silloin, kun pääsen taas kunnon treenirytmiin. Kai se vaan on siis edelleen se aerobinen, mihin pitäis jaksaa salitreenin lisäksi panostaa. Eli aina yläkropan treenin jälkeen 30 min. crossaria + 1x combattia /vko. Oisko riittävä?

Tämän postauksen kirjoitin omia ajatuksiani selkiyttääkseni, mutta myös avuksi painonhallinnan kanssa kamppaileville. Laitoin ihan konkreettisen esimerkin mikä miulla on toiminut. Tapojahan on monia, ja tuossa näkyy numeroina esimerkki miun painonpudotuksesta yhden kuukauden aikana, kun sitä painoa vielä oli 30 kiloa enemmän kuin nyt. Kyllä sen painon saa nopeamminkin putoamaan, mutta se on sitten jokaisen omalla kohdallaan mietittävä, onko se järkevää ja kannattavaa.

Mitäs ajatuksia lukijoilla herää ruokien punnitsemisesta ja kalorien laskemisesta?

7 kommenttia:

  1. kiva että joku sanoo ääneen että voi olla ihan terve (suhde ruokaan) vaikka välillä kattoiskin tarkemmin ja kalorilaskurin avulla mitä kaikkea tulee syötyä ja toisaalta myös syömisten ja kulutuksen välinen suhde :) mä käytän laskuria vähä samaan tyyliin! Joskus joka päivä ja joskus menee useampi viikko ilman :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä se on ihan hyvä välillä olla ihan tietoinen siitä mitä syö ja miten paljon. Jos ei satu omistamaan sellaista aineenvaihduntaa, joka pitää huolen, ettei ylimääräistä pääse huomaamatta kertymään. :)

      Poista
  2. Hyvä teksti, Freya <3 Ja taas hyvä osoitus siitä, miten terve suhtautuminen sulla on ruokaan ja painonpudotukseen, laskitpa kaloreita tai et! :)

    Ite tosiaan punnitsin alkuvuodesta kaikki syömiset grammalleen ja laskin kaloreita sen pari kuukautta. Pari päivää taisi olla välissä, kun homma ei onnistunut. Se oli entiseen verrattuna todella extremeä toimintaa ja ehkä sen takia toimikin niin hyvin. Se oli sellanen alkubuusti tälle uudelle elämäntavalle. Nyt kun on tullut taas pari kuukautta oltua ilman ruokavaakaa, niin huomaa miten ne alkuvuoden "opit" on unohtuneet. Pitää jatkuvasti muistuttaa itseään syömään tarpeeksi, kun arviot grammoista ja kaloreista heittää häränpyllyä.

    Mutta siis.. pointtini oli kaiketi se, ruokien punnitsemista ja kaloreiden laskemista voi oikeasti tehdä myös järkevästi. Se voi olla iso apu, kun kasvattelee lihasta tai pudottaa painoa. Jos kyseinen toiminta ei aiheuta ylimääräistä stressiä vaan hoituu jo vanhasta tottumuksesta, niin ei siinä silloin ole mitään väärää. Eikä muuten epätervettäkään.

    Ps. Pikaista paranemista <3 Tiedän, että sulla on jo kova hinku salille. Kyllä sinä taas pian pääset ja rauta saa kyytiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marilii! <3
      Miulle tosiaan tuo Kalorilaskuri on jotenkin niin tottumus, että se tavallaan tuo aina vähän turvallisuudenkintunnetta, kun otan sen taas käyttöön. Mutta edelleen oon sitä mieltä, ettei miun tarvii sitä joka päivä käyttää. Esim. jos käyn ravintolassa syömässä, jätän yleensä merkkaamatta kun on hankalampi arvioida. Ja muutenkin täytyy pitää "vapaapäiviä".

      P.S. Maanantaina ois kyllä tarkoitu mennä!

      Poista
  3. Ite punnitsen ruokani, siis tää jäi siitä dietistä päälle. Aikaisemminhan söin vaan ähkyyn ja pikkunälkään jne. En tiedä onko ihan oikea tapa mulle, koska mulla ei koskaan oo ollut vääristynyttä suhdetta ruokaan, mutta noiden punnauksien jälkeen tuntuu et siitä on tullut aika hallitsevaa.
    Kaloreitahan en edes laske, meen vaan sen ruokaohjeen mukaan. Nyt kun en ole dietillä niin mulla on kerran vkossa vapaasyöntipvä ja muina päivinä syön ohjeiden mukaan. Sokerihimosta en oo päässy eroon ja siihen ei oo auttanu rahka/marjat/pudding tms. :F

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sit jos alaka käydä liian hallitsevaksi ja jos alkaa ahdistaa, niin on kyllä parempi pitää ainakin paussi punnauksista ja laskemisista. Kyllä sen pitää mennä niin, että sie hallitset syömisiäsi ja sen rajoituksia eikä syömiset hallitse sinnuu.

      Miulla on kyllä kans nyt rehellisesti sanottuna jääny joku rokerikoukku päälle. Joka päivä tekee mieli jotain makeaa: suklaata tai jotain kahvileipää. Argh!

      Poista
    2. P.S. Sorry kaikki typot....

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...